Το ιντερνετ αποτελει ηδη το Νο.1 μεσο για την ενημερωση μας.
Σε αυτο στρεφομαστε πια ολοι για τις τελευταιες ειδησεις, κουτσομπολιο, χρησιμα αρθρα για τα θεματα που μας ενδιαφερουν, ακομη και βιβλια.
Εχω να σας προτεινω μερικα απο τα εργαλεια που χρησιμοποιω σαν φανατικος αναγνωστης στο Ιντερνετ.
1) για να ανακαλυπτω νεο περιεχομενο, χρησιμοποιω τις πιο κατω εφαρμογες/υπηρεσιες:
RSS feeds απο τα αγαπημενα μας internet websites, σε συνδυασμο με εναν RSS reader οπως το Google Reader ή το εξαιρετικο plugin για Firefox/Chrome Feedly ή οποια αλλη αναλογη εφαρμογη που συγκεντρωνει ολα τα αρθρα σε ενα ενιαιο και οργανωμενο περιβαλλον οπου μπορουμε να τα διαβασουμε, να τα κρατησουμε σε λιστες για μελλοντικο διαβασμα (read later), ή να τα μοιραστουμε μεσω υπηρεσιων κοινωνικης δικτυωσης.
Στο iPad υπαρχουν εξαιρετικες εξεικευμενες εφαρμογες οπως το Zite, το 360News και το FlipBoard ή το Pulse. Πολλες απο αυτες μπορουν να χρησιμοποιησουν σαν πηγη για να αντλησουν τα αρθρα που θα σου εμφανισουν, το Twitter, το Google Reader ή το Facebook, σε συνδυασμο με τη δημιουργια του προσωπικου σας προφιλ, αφου παρακολουθουν τις προτιμησης σου σε περιεχομενο και σου προτεινουν αναλογο.
Το τι αρθρα θα σας φερει απο τις πιο πανω πηγες εξαρταται απο τις πηγες (ή τα ατομα) που παρακολουθει κανεις. Το λογικο ειναι οι πηγες αυτες να αντανακλουν τα ενδιαφεροντα σου. Επισης το ή τις αγαπημενες σου εταιρειες ή ειδησειογραφικα πρακτορεια, και ανακαλυπτεις σε πραγματικο χρονο τι νεο και ενδιφερον συμβαινει.
2) για να συλλεγω και να μοιραζομαι άρθρα που με ενδιαφερουν χρησιμοποιω το Twitter που υποστηριζεται απο ολες πλεον τις εφαρμογες και websites και που ταυτοχρονα μοιραζει τα χρησιμα αυτα αρθρα και σε αλλους που σας παρακολουθουν. Επισης οταν βρισκω καποιο ενδιαφερον αρθρο στο Twitter μπορω να το κανω Favorite και να το εχω σε μια προσωπικη λιστα οπου μπορω να επανελθω οποτε θελω.
Επισης χρησιμοποιω το Delicious για να συγκεντρωνω αρθρα και χρησιμα web links για λογους μελλοντικης αναφορας (reference), οταν τα αποθηκευω μπορω να επιλεξω αν θα το μοιραστω και με αλλους χρηστες
3) για διαβασμα οταν δεν εχουμε ιντερνετ, πχ. απο το iPhone/Android/iPad, χρησιμοποιω το ReadItLater, που μου επιτρεπει να μαζευω αρθρα τα οποια κατεβαινουν στην συσκευη μου και αποθηκευονται τοπικα και μπορω να τα διαβασω offline, και μαλιστα σε μορφη προσαρμοσμενη καταλληλα για την κλιμακα της συσκευης μου (smartphone ή tablet).
4) για ευκολοτερο διαβασμα αρθρων στον υπολογιστη, χωρις την βαβουρα των διαφημισεων, μενου, περιττων εικονων κλπ. (web page clutter), χρησιμοποιω το Firefox/Chrome addon, Readbility.
5) Γενικα παντως ο καλυτερος τροπος να ανακαλυπτεις κειμενα και αλλο περιεχομενο για τα θεματα που σε ενδιαφερουν ειναι η συμμετοχη σε τις υπηρεσιες κοινωνικης δικτυωσης:
- Facebook,
- Twitter,
- Google+,
- LinkedIn,
- Foursquare,
- Getglue.