Τα παραμύθια του Ίντερνετ ή “προωθηστε το σε όσους γνωρίζετε”


Τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και κυρίως το email και πιο πρόσφατα τα κοινωνικά δίκτυα κατακλύζονται απο μηνύματα παραπληροφόρησης που μας καλούν να τα αναδημοσιευσουμε, να τα προωθήσουμε σε τρίτους στην προσπάθεια τους να πολλαπλασιάσουν τους τελικούς τους παραλήπτες.

Τα μηνύματα αυτά ονομάζονται “Internet hoaxes” ή “Internet scams”.

Οι επιτήδειοι που κατασκευάζουν τα μηνύματα αυτά, ειναι απόλυτα αποφασισμένοι να πετύχουν τον σκοπό τους και μελετούν πολυ καλα προτού το κατασκευάσουν.

Χρησιμοποιούν εκφράσεις και ιστορίες που επικαλούνται την λογική και την ευαισθησία μας. Πατάνε πάνω στους φόβους και την ανθρωπιά μας για να προκαλέσουν την αντίδραση, συνήθως την συμπαράσταση μας.

“φτωχό παιδάκι χρειάζεται τη βοήθεια μας, κάντε like/share”.
“κίνδυνος! νέος ιός κυκλοφορεί στο Ίντερνετ, ενημερώστε τους φίλους σας”.
“νέο κύκλωμα απαγωγών, παιδεραστων δρα στην περιοχη, στειλτε το στους φίλους σας”

Τα κίνητρα των δημιουργών αυτών των μηνυμάτων δεν ειναι απόλυτα γνωστά και κατανοητά καθώς, στα ματιά τουλάχιστον του αναγνώστη/παραλήπτη δεν φαίνεται να έχουν προφανή οικονομικά ή αλλα κίνητρα.

Αυτό παντως το οποίο έχει γίνει αποδεκτό απο τους αναλυτές ειναι ότι σκοπός τουλάχιστον μερικων απο αυτούς ειναι να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους κάνοντας τον υπόλοιπο κόσμο να φαίνεται αφελής οπότε συγκριτικά αυτοί που μας “κατάφεραν” να προωθήσουμε το έξυπνα κατασκευασμένο μήνυμα τους ειναι πολυ πιο έξυπνοι απο τον μέσο άνθρωπο.

Άλλες φορές τα μηνύματα αυτά αποτελούν συμμετοχές σε “διαγωνισμούς” που διεξάγουν μεταξύ τους ομάδες απο hackers για παραβγούν η μια την άλλη ή ακόμα και δοκιμές/πειράματα τύπου social engineering – κοινωνική χειραγώγηση – σε προετοιμασία για την εξαπολυση του επόμενου scam που θα έχει τον σκοπό να αντλήσει/υπόκλέψει τα προσωπικά σας δεδομένα.

Μην γίνεστε θύματα αυτής της κακόηθους κουλτουρας. Μην πεφτετε στην παγίδα ανωνύμων και άγνωστων πηγών παραπληροφόρησης και μην ικανοποίητε τα σχέδια τους.

Αντισταθείτε στον πειρασμό να κάνετε αυτό το like ή share ή forward το email που σας έστειλε κάποιος φίλος σας, απλά υποθετώντας ότι προέρχεται απο έγκυρη πηγή.

Αμφισβήτηστε το περιεχόμενο και την πηγή. Απλά διαβάστε το και σταματήστε εκεί. Αν σας απασχολεί τόσο πολυ το περιεχόμενο του μηνύματος και έχετε χρόνο να το ερεύνησετε, κάντε κάποιο Google search με την περιγραφή του μηνύματος / άρθρου και τις περισσότερες φορές θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για γνωστό internet hoax ή scam.

Ένας άλλος τρόπος ειναι να κάνετε trace back, εάν μπορείτε, στον αρχικό αποστολέα του μηνύματος για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για έγκυρη, επώνυμη πηγή πληροφόρησης και κάποιον επώνυμο γνωστό σας. Τις περισσότερες φορές δεν θα τα καταφέρετε. Γιατί έτσι ειναι σχεδιασμένο.

Ονομάζομαι Σαββας Κωνσταντινιδης, το άρθρο αυτό το έχω συντάξει εγώ προσωπικά και φέρω αποκλειστικά ευθύνη για την ορθότητα και εγκυρότητα του περιεχομένου του.

Εάν το άρθρο δεν σας φαίνεται πειστικό, ΜΗΝ κάνετε like, ΜΗΝ κάνετε share και οπωσδήποτε ΜΗΝ το στείλετε στους φίλους σας.

Σχόλια αποδεκτά.

IMG_0819-0.JPG

 

Sharing is caring!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.