Bundles, pinned messages, snooze & dones.
Όταν πρώτο συναντήθηκα με το Google INBOX τίποτα από όλα αυτά δεν έκανε νόημα.
Κι όμως η Google διαρκώς με προετρέπε, ενίοτε πιεστικά και ενοχλητικά να το δοκιμάσω.
Μέχρι που παρακολούθησα ένα introduction video και άρχισα να καταλαβαίνω ότι έπρεπε να το δοκιμάσω.
Φαινόταν ότι ηταν μπροστα απο την εποχη του και οτι επρόκειτο για το “Mail management tool to end all mail management tools”.
Πριν από 3 χρόνια περίπου άλλαξα από Yahoo mail σε Gmail και δεν κοίταξα ποτέ πίσω.
Το Gmail από μόνο του είχε ήδη εξελιγμένες δυνατότητες διαχείρισης μηνυμάτων και πολλές έξτρα δυνατότητες και addons για όσους τις χρειάζονταν.
Το Google INBOX όμως ήρθε να προσθέσει ένα άλλο επίπεδο ευχρηστίας και νοημοσύνης.
Βασίζεται αρχικά στην έννοια των bundles που είναι περίπου σαν φάκελοι folders η labels όπως είχαμε στο Gmail με τη διαφορά ότι τα bundles είναι έξυπνα και ζουν μέσα στο INBOX.
Η φιλοσοφία εδώ είναι πως όλα τα μηνύματα κατηγοριοποιουνται σε κάποιο bundle , καθως φτανουν μεσα στο Inbox, σύμφωνα με αυτοματους κανόνες ή που ορίσετε εσείς, πριν καν φτάσετε να ασχοληθείτε για να ανοίξετε.
Έτσι λοιπόν κοιτώντας με μια γρήγορη ματιά βλέπετε όλα τα bundles όμορφα οργανωμένα και μπορείτε να στρέψετε την προσοχή σας κατευθείαν σε αυτό που έχει προτεραιότητα χωρίς να ψάχνετε σε μύριαδα άλλων χαμηλής σπουδαίοτητας μηνυμάτων που προφανώς βρίσκονται σε κάποιο άλλο bundle.
Επιπλέον μπορείτε να ορίσετε για ποια bundles θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις και για ποια όχι.
Τους κανόνες που ορίζουν σε ποιο bundle θα μπει κάποιο μνήμα τους ορίσετε εξ αρχής, σύμφωνα με την δνση αποστολέα ή κάποιο τίτλο που θα έχει και φυσικά μπορείτε να τους αλλάξετε οπότε θέλετε.
Υπάρχουν κάποια αρχικά bundles που είναι έτοιμα όπως Finance, Purchases, Social, Promos που είναι εξ αρχής αρκετά εύστοχα αλλά και αυτά μπορείτε να τα τροποποιησετε.
Τι γίνεται όμως με όλα αυτά τα μηνύματα που μαζεύονται μέσα στα bundles;
Έχετε τη δυνατότητα είτε ξεχωριστά το καθένα ή αν θέλετε ολόκληρο το bundle να το ορίσετε ως DONE πριν ή μετά από οποιαδήποτε επεξεργασία του μηνύματος και αυτό απομακρύνεται από το INBOX και αρχειοθετειται έξω από αυτό σε έναν παραδοσιακό φάκελο με το όνομα του bundle.
Αυτό σημαίνει πως ότι μηνύματα που ανήκουν σε χαμηλής σπουδαίοτητας κατηγορίες δεν σας ενοχλούν με ειδοποιήσεις και μπορείτε εύκολα και γρήγορα να τα απομακρύνετε μαζικά από το INBOX σας για να μην απόσπουν την προσοχή από τα πιο σημαντικά.
Μια άλλη δυνατότητα είναι το Snooze το οποίο σας επιτρέπει να μεταθέσεις στην επεξεργασία κάποιου μηνύματος σε μελλοντικό χρόνο που ορίσετε εσείς. Τα μηνύματα που έχουν γίνει Snoozed εμφανίζονται σε μια επιπλέον κατηγορία στο αριστερό μενού μαζί με τυχόν Google reminders που έχετε καταχωρήσει στο Google calendar ή μέσα από το Google INBOX.
Τι γίνεται όμως αν κάποιο μήνυμα είναι πολύ σημαντικό και δεν θέλω να κρύβεται μέσα στο bundle; Ακόμη κι αν έχει τοποθετηθει κάποιο μήνυμα μεσα σε κάποιο bundle, μπορείτε να το κάνετε PIN οπότε θα εμφανίζεται στο Inbox ξεχωριστά από το bundle. Επιπλέον πατώντας ένα κουμπί στο πάνω μέρος της οθόνης αμέσως κρύβονται όλα τα bundles και φαίνονται μονο τα μηνύματα που είναι PINned.
Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες που σας περιμενουν να τις ανακαλύψετε.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η αλλαγή στο Google INBOX δεν αποτελεί μονόδρομο αλλά οποτεδηποτε θελήσετε μπορείτε να επιστρέψετε στο κλασσικο περιβάλλον του Gmail ή να εναλλασσετε μεταξύ των δύο.
Το Google INBOX προσφέρεται δωρεαν και παίζει σε Web browsers, ios και φυσικά Android devices.
Οποίες απορίες ή παρατηρήσεις έχετε θα χαρώ πολύ να μου τις αναφέρετε στα σχόλια του άρθρου.
(Συγχωρέστε μου τυχόν ορθογραφικά λάθη που οφείλονται στο ότι τα άρθρα αυτά τα συντάσσω συνήθως στα γρήγορα καθώς ταξιδεύω με την συγκοινωνία και τα δημοσιεύω άμεσα προς όφελος σας).