Απο το 2011 ειχε ερθει στην αντιληψη μου το open source project “Diaspora” που σκοπο ειχε να δημιουργησει και να διαθεσει ελευθερα σε οποιον ενδιαφερεται μια πλατφορμα κοινωνικης δικτυωσης οπου ο καθενας θα μπορουσε να εχει ελεγχο των δεδομενων του, χωρις αυτα να βρισκονται στην κατοχη και ιδιοκτησια καποιας εταιρειας οπως ισχυει για το Facebook, Twitter και αλλα.
Δυστυχως καποια χρονια εχουν περασει πλεον και δεν φαινεται να υπαρχει ακομη καποια αμεση προοπτικη για να ολοκληρωθει το project.
Και οι πληροφοριες στο site του joindisapora ειναι ελχαιστες.
Η ομαδα που ειχε συλλαβει την ιδεα του Diaspora, υποσχοταν οτι θα προσεφερε στον κοσμο, την πρωτη ανοικτη πλατφορμα κοινωνικης δικτυωσης που θα επετρεπε τους χρηστες και διατηρουν απολυτο ελεγχο των δεδομενων που δημοσιευουν και μοιραζονται με αλλους, σε αντιθεση με τα δικτυα οπως Facebook, Twitter, Google+ και τα ομοια τους, το Diaspora, δεν ειχε σκοπο να διατηρει τα δικαιωματα του υλικου που θα φιλοξενει, που θα παρεμενουν στους δημιουργους τους, θα επετρεπε να “σηκωνει” οποιοσδηποτε ενα δικο του instance του Diaspora σε δικο του χωρο, και να το διασυνδεσει με αλλα ομοια δικτυα Dispora, κατι σαν federation για να καταλαβεις.
Υποσχοταν αυτο που ακομη ακουγεται ως η εκδημοκρατικοποιηση της κοινωνικης δικτυωσης, που δεν θα έλεγχεται απο μια ή λιγες εταιρειες, αλλα θα ανηκει στο “λαο”.
Να τονισουμε οτι το Diaspora ως intended open source project, διαθεσε τον κωδικα του δημοσιως καποια στιγμη, και ετσι μπορεσε η κοινοτητα να αναλυσει τον κωδικα και να εντοπισει τα ελαττωματα του. Αυτο φυσικα δεν θα μπορουσε ποτε να γινει με τον κωδικα του Facebook, Google+, Twitter, Foursquare κλπ.
Το project περασε πολλες δυσκολιες κατα τα πρωτα σταδια της συστασης του, μεταξυ αλλων δυσκολιες χρηματοδοτησης, καθυστερησεις στο πλανο υλοποιησης, και λιγους μηνες πριν, δεχτηκε μαλιστα σφοδρες κριτικες (απο ποιους αραγε;) για την ποιοτητα του κωδικα του απο πλευρας sεcurity & privacy.
Το project ομως συνεχισε τη δυσκολη πορεια του και μολις χθες ελαβα την πρωτη προσκληση για εγγραφη στη Alpha version της πλατφορμας.
Πιστευω οτι εμεις που ασχολουμαστε με τις συγχρονες τεχνολογιες κοινωνικης δικτυωσης και ιντερνετικων υπηρεσιων, εχουμε υποχρεωση να παρακολουθουμε τις προσπαθειες αυτες και να δινουμε μια δικαιη ευκαιρια, και την αντικειμενικη μας κριτικη στο αποτελεσμα και την πορεια εξελιξης μια τετοιας προσπαθειας.