Παρατηρώ τελευταία ότι κάποιοι φίλοι και γνωστοί αρχίζουν να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το Facebook σαν πλατφόρμα για να δημοσιεύσουν σύντομα ή σε πλήρη ανάπτυξη άρθρα για το διάφορα αντικείμενα ενδιαφέροντος.
Σίγουρα το Facebook είναι ενα πολυ αποτέλεσματικο μέσο για τον σκοπό αυτο, με μεγάλη διείσδυση στο αναγνωστικό κοινο και μεγάλη κοινότητα, όμως προτείνω ότι αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί λίγο πιο σοβαρά με τη δημοσίευση του προσωπικού του περιεχομένου και μπορει να επενδύσει λίγο αρχικό χρόνο, θα μπορούσε να εξετάσει και την εναλλακτική λύση του να φτιάξει, σχετικα εύκολα και γρήγορα ενα προσωπικό blog.
Οι επιλογές είναι αρκετές αλλα εγώ θα εστιαστω στις 2-3 πιο δημοφιλείς.
Αυτες είναι το Blogger.com, Tumblr.com, Posterous.com & WordPress.com
Όλες οι πλατφόρμες έχουν αρκετά κοινά έταξε τους και αρκετές διάφορες. Δεν είναι ο σκοπός του άρθρου αυτού να εξετάσει όλα τα χαρακτηριστικά της καθεμιας υπηρεσίας και ο καθένας μπορει να εξερευνήσει τις δυνατοτητες τους και να διαλέξει αυτή που πιστεύει ότι του ταιριάζει.
Όλες απο τις πανω υπηρεσίες είναι δωρεαν, αλλα μπορουν να προσφέρουν και λειτουργίες προστιθέμενης αξίας με καποιο τίμημα.
Γενικά κανείς ψάχνει να βρει στις υπηρεσίες αυτες δυνατοτητες μεταξύ άλλων οπως:
- επιλογή απο themes εμφάνισης, ή ακόμη και theme customisation
- social sharing widgets
- ads and monetization
- multi-author support για ομάδες συντακτών
- ευκολίες στο ανέβασμα πολυμέσων
- εργαλεία για συγγραφη αρθρων και διαχείριση του blog απο mobile device (iOS, android, blackberry)
- και πολλά αλλα.
Το σημαντικό που πρέπει κανείς να έχει στο μυαλό του είναι ότι το να προτιμησουμε ενα blog για να δημοσιεύσουμε το περιεχόμενο ή τις δημιουργίες μας, δεν μας απαγορεύει απο το να τις μοιραζόμαστε στις διάφορες υπηρεσίες κοινωνικών δικτύων οπως Facebook, twitter, google+ και παρόμοια, αλλα αντίθετα μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε το blog μας μεσω πολλαπλών τέτοιων υπηρεσιών, αντι μόνο με μια απο αυτες, δηλαδή το Facebook συνήθως και επιπλέον μας παρέχει και πολλά αλλα πλεονεκτήματα οπως τον καλύτερο έλεγχο του formatting του περιεχομένου μας, διατηρούμε απόλυτα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας αντι να τα μεταβιβάζει με στο Facebook, παρέχουμε στους αναγνώστες τη δυνατοτητα να βρουν εύκολα και συγκεντρωμένα σε ενα σημείο όλα μας τα άρθρα και πολλα αλλα.
Λοιπόν, εσεις τι νομίζετε; Facebook ή Personal Blog;