Ειχα την ευκαιρια αυτες τις μερες να παρακολουθησω το πολυ ενδιαφερον ντοκυμανταιρ της Netflix “AlphaGo” μεσα απο το οποιο διηγειται τα τελικα σταδια της δοκιμασιας του ομωνυμου προγραμματος τεχνητης νοημοσυνης που ανεπτυξε για πανω απο 2 χρονια η ομαδα της DeepMind. Το προγραμμα AlphaGo ειχε αναπτυχθει για εκπαιδευτει ετσι ωστε να μαθει να παιζει το αρχαιο κινεζικο παιγνιδι Go, με στοχο στην συνεχεια μεσα απο την αυτο-βελτιωση και την χρηση εξελιγμενων αλγοριθμων να ειναι σε θεση να αντιμετωπισει τους παγκοσμιους πρωταθλητες.
Το ντοκυμανταιρ απο μονο του διεπεται απο συγκλινιστικα συμπερασματα τοσο για το παρον και το μελλον της επιστημης της Τεχνητης Νοημοσυνης οσο και για την ανθρωπινη ευφυια και την σχεση του ανθρωπου με αυτο το συναρπαστικο παιγνιδι.
Δεν θελω να να πω περισσοτερα για το ντοκυμανταιρ αφου σας προτεινω ανεπιφυλακτα να το παρακολουθησετε, μην ανησυχειτε δεν περιεχει υπερβολικες λεπτομερειες σε θεματα πληροφορικης ή των στρατηγικων του Go.
Για οσους ενδιαφερεστε να διαβασετε περισσοτερα για το προγραμμα AlphaGo και τον διαδοχο του το AlphaGo Zero υπαρχει το πολυ ενδιαφερον αρθρο του περιοδικου Nature.
Στην προσπαθεια μου να κατανοησω την κλιμακα της δυσκολιας και πολυπλοκοτητας του εγχειρηματος της ομαδας της DeepMind αλλα και του επιτευγματος αυτων των πραγματικα ταλαντουχων πρωταθλητων του Go, επιασα να μαθω και εγω τι ειναι αυτο το παιγνιδι, που ομολογουμενως δεν ειναι και ιδιαιτερα γνωστο και διαδεδομενο στην χωρα μας, και να μαθω πως παιζεται. Και εχω απορροφηθει κυριολεκτικα.
Για οσους ενδιαφερεστε, ενα πολυ καλο app για κινητα ειναι το GoKing, που περιλαμβανει απο Σχολη Εκμαθησης, δοκιμασιες και παιγνιδια εναντια σε παιχτη AI αλλα και δικτυακα με αντιπαλους φιλους και αγνωστους απο ολο τον κοσμο. Οσοι θελησετε να με “προκαλεσετε” σε μαχη, το ονομα μου στο GoKing ειναι “Savvas”.
Βασικες οδηγιες για το παιγνιδι μπορειτε επισης να βρειτε στο ιστοτοπο The Interactive Way to Go.
“Go” Get Them!